دوره 9، شماره 3 - ( پاییز 1401 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 213-207 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
2- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، پژوهشکده پزشکی سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
3- گروه علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران
4- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، مرکز بهداشت سقز، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
5- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران ، hajaghazadeh@gmail.com
چکیده:   (3886 مشاهده)
سابقه و هدف: مواجهه شغلی نانوایان با گردوغبار آرد فراتر از مقدار استاندارد منجر به بروز مشکلات ریوی و آلرژی می‌شود. هدف این مطالعه تعیین و مقایسه غلظت گردوغبار آرد در نانوایی‌های شهر ارومیه در سال 1400 بود.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه 3 نوع نانوایی (لواش، بربری و سنگگ) با دو شیوه پخت (سنتی و ماشینی) مطالعه شدند. هوای تنفسی 160 کارگر نانوایی طبق روش MDHS 14.4 با نمونه‌بردار IOM در دبی 2 لیتر بر دقیقه جمع‌آوری و مقدار گردوغبار آرد با روش گراویمتری تعیین شد. از روش‌های آماری توصیفی و تحلیل واریانس یک‌طرفه برای تحلیل داده‌ها در نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 22 استفاده شد.
یافته‌ها: میانگین (انحراف معیار) سن و سابقه کار کارگران نانوایی به ترتیب (10.17±) 40.39 و (9.49 ±) 15.13 بود. غلظت گردوغبار آرد در هوای تمامی نانوایی‌ها بیشتر از حد مجاز شغلی (5. 0میلی‌گرم بر مترمکعب) بود. نانوایی‌های لواش سنتی و سنگک ماشینی به ترتیب بیشترین (8.61 میلی‌گرم بر مترمکعب) و کمترین (1.35میلی‌گرم بر مترمکعب) غلظت گردوغبار آرد را داشتند. شیوه پخت سنتی نسبت به ماشینی آلودگی هوای بیشتری تولید می‌کند. میانگین غلظت گردوغبار آرد در انواع نانوایی‌ها تفاوت آماری معنی‌داری داشت ( 0.05P<).
نتیجه‌گیری: کارگران نانوایی‌های مختلف شهر ارومیه با غلظت‌های بیشتر از حد مجاز شغلی گردوغبار آرد مواجهه دارند. با توجه به آلودگی کمتر، پخت ماشینی نان نسبت به پخت سنتی ارجحیت دارد. نانوایی‌های لواش، بربری و سنگک به ترتیب در اولویت مداخلات کنترلی بهداشت حرفه‌ای قرار دارند. آموزش کارگران در زمینه اثرات گردوغبار آرد بر سلامتی و روش‌های صحیح کار، استفاده از تهویه عمومی و موضعی و انجام معاینات شغلی برای انواع نانوایی‌ها با اولویت ذکرشده پیشنهاد می‌شود.
 
متن کامل [PDF 707 kb]   (1908 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: عوامل شیمیایی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.