دوره 6، شماره 4 - ( زمستان 1398 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 58-50 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه برنامهریزی، مدیریت و آموزش محیط زیست، دانشکده محیط زیست، پردیس البرز دانشگاه تهران، کرج، ایران 2 استاد، گروه
2- گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، پردیس دانشکدههای فنی دانشگاه تهران، تهران، ایران ، ghhendi@ut.ac.ir
3- گروه مهندسی سیستم های اقتصادی، اجتماعی، دانشکده مهندسی صنایع، پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران، تهران، ایران
4- گروه برنامه ریزی، مدیریت و آموزش محیط زیست، دانشکده محیط زیست، پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده:   (5380 مشاهده)
سابقه و هدف: انتخاب تأمین‌کنندگان نقش مهمی را در مدیریت زنجیره تأمین پایدار ایفا می‌کند. در مطالعات انجام‌شده در زمینه انتخاب تأمین‌کنندگان، تمرکز اصلی بر شاخص‌های اقتصادی بوده و کمتر به عوامل سه‌گانه اقتصادی، زیست‌محیطی و اجتماعی (به‌عنوان عوامل پایداری) توجه شده است. بهبود سطح عملکرد در زمینه سلامت، ایمنی و محیط زیست ( Health and Safety ExecutiveHSE:) موجب ارتقای پایداری شرکت‌ها در دو بعد اجتماعی (مسئولیت‌پذیری اجتماعی) و زیست‌محیطی می‌شود. در این راستا، در پژوهش حاضر چهارچوبی برای ارزیابی عملکرد HSE تأمین‌کنندگان ارائه‌ شد و رتبه‌بندی آن‌ها بر این اساس صورت گرفت.
مواد و روش‌‌ها: پس از مرور ادبیات و نظرخواهی از متخصصان، شاخص‌های ارزیابی عملکرد HSE تعیین گردید. سپس با استفاده همزمان از روش‌‌های تصمیم‌گیری چند ‌معیاره، رتبه‌بندی تأمین‌کنندگان انجام شد. در تعیین شاخص‌های عملکرد HSE از رویکرد مهندسی تاب‌آوری استفاده گردید که نسبت به شیوه‌های سنتی مدیریت ایمنی، رویکردی جدید محسوب می‌شود. در این مطالعه چهار شرکت قطعه‌ساز درجه A صنعت خودرو به‌عنوان تأمین‌کنندگان منتخب مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته‌ها: در میان معیارهای تعیین‌شده، "تعهد مدیریت" و در میان شاخص‌های نهایی، "تخصیص بودجه کافی برای اقدامات HSE" بالاترین میزان وزن‌دهی را به خود اختصاص دادند و تأمین‌کننده برتر بر این اساس انتخاب گردید.
نتیجه‌گیری: با توجه به نظرات مدیران تصمیم‌گیر در زمینه تعیین و وزن‌دهی شاخص‌ها، مدل ارائه‌شده در این پژوهش قابلیت استفاده در سیستم ارزیابی کلی تأمین‌کنندگان را دارد. این امر می‌تواند منجر به ترغیب شرکت‌های تأمین‌کننده جهت ارتقای سطح ایمنی و سلامت کارکنان خود و به‌کارگیری استراتژی‌های زیست‌محیطی در سیاست‌های تولید شود.
متن کامل [PDF 1661 kb]   (1488 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: ایمنی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.