دوره 5، شماره 1 - ( بهار 1397 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 24-16 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی قزوین
2- دانشگاه علوم پزشکی قزوین ، Svarmazyar@qums.ac.ir
3- عضو هیئت علمی گروه روانشناسی به کار بسته دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:   (6591 مشاهده)
مقدمه: استرس و رضایت شغلی و عوامل موثر بر آنها از جمله مهمترین موضوعات اجتماعی است و از آنجایی که خطرات احتمالی و غیر منتظره که عامل استرس شغلی هستند، در مشاغل نظامی بیشتر از سایر فعالیت های کاری است، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر استرس شغلی بر رضایت شغلی در کارکنان نظامی با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری می باشد.
روش بررسی: در این مطالعه تحلیلی-مطعی 55 نفر از کارکنان نظامی به طور تصادفی وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از دو پرسشنامه استرس شغلی HSE و رضایت شغلی نیروی انتظامی صورت گرفت. داده ها پس از ورود به نرم افزار SPSS20 جهت مدلسازی وارد نرم افزار لیزرل نسخه 8.8 شدند.
یافته ها: در این مطالعه بیشترین درصد استرس (65.5%) در سطح کم و بیشترین درصد رضایت (89.1%) در سطح خشنود مشاهده شد. سن، وضعیت تاهل، تحصیلات و نوع شغل از عوامل تاثیرگذار بر استرس و رضایت شغلی گزارش شد. همچنین بر اساس مدل استرس شغلی می تواند به میزان 47% رضایت شغلی را در بین کارکنان نظامی پیش بینی کند.
نتیجه گیری: حمایت مسئولان، ارتباط مناسب بین همکاران و مشخص بودن مسئولیت کارکنان نقش مهمی در کاهش استرس شغلی داشته و همچنین ارتقای شغلی، توانمندسازی، مشارکت کارکنان، تسهیلات و خدمات، قدردانی و حقوق و مزایا از جمله مواد مهم در جلب رضایت کارکنان نظامی می باشد.
متن کامل [PDF 309 kb]   (2609 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.