دوره 4، شماره 1 - ( بهار 1396 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 17-10 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- علوم پزشکی تهران
2- علوم پزشکی تهران ، a_karimi@sina.tums.ac.ir
3- دانشگاه شاهد
چکیده:   (6435 مشاهده)

مقدمه : اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از شایع­ترین بیماری­های شغلی می­ باشد، برای جلوگیری از بروز این­گونه اختلالات بررسی و شناخت عوامل زمینه­ای آن حائز اهمیت می­باشد. مطالعه حاضر با هدف اولیه بررسی شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در صنایع فولاد و هدف نهایی بررسی ارتباط بین تعارض کار-خانواده به عنوان عامل اجتماعی و اختلالات اسکلتی عضلانی صورت گرفته است.

روش کار : این مطالعه در بخش فولادسازی یکی از صنایع فولاد کشور با جامعه آماری 270 نفر انجام شد. برای بررسی تعارض کار خانواده از پرسشنامه 18 سوالی کارلسون و کاکمار که شش زیرمقیاس این نوع تعارض را در دو بعد بررسی می­کند، استفاده شد و اختلالات اسکلتی عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک مورد بررسی قرار گرفت. در آخر نتایج با نرم افزار SPSS 21.0 تجزیه و تحلیل شد.

یافته­ ها : میانگین (انحراف معیار) نمره تعارض کار-خانواده برای کل جامعه مورد مطالعه برابر (12/352) 50/30 می­باشد. بررسی ارتباط تعارض کار-خانواده و اختلالات اسکلتی عضلانی نشان می­دهد که تعارض به صورت کلی و در زیرمقیاس­های تعارض مبتنی بر زمان هم از خانواده به کار و هم کار به خانواده (0/001 >P ) و مبتنی بر فشار تنها از کار به خانواده و مبتنی بر رفتار تنها از خانواده به کار ارتباط معنی­داری را با اختلالات اسکلتی عضلانی نشان می­دهند (0/05 >P).

نتیجه ­گیری : مطالعه حاضر عاملی جدید را در بررسی عوامل ایجاد کننده اختلالات اسکلتی عضلانی معرفی می­کند و بیان می­دارد که مدیریت بهینه چنین تعارضی می­تواند در کاهش اختلالات اسکلتی عضلانی کمک کننده باشد.

متن کامل [PDF 815 kb]   (1735 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.