دوره 3، شماره 2 - ( تابستان 1395 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 63-56 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- دانشگاه علوم پزشکی همدان
2- دانشگاه علوم پزشکی همدان ، motamedzade@yahoo.com
چکیده:   (6782 مشاهده)

مقدمه: اختلالات اسکلتی_عضلانی یکی از عوامل شایع آسیب‌های شغلی و حرفه‌ای در کشورهای صنعتی و درحال‌توسعه است. تعیین عوامل خطر می‌تواند در انتخاب روش مناسب برای بررسی‌های دقیق‌تر و انجام مداخلات نقش مهمی داشته باشد. این مطالعه باهدف ارزیابی ریسک فاکتورهای ارگونومیک اپراتورهای تجهیزات آبیاری تحت‌فشار انجام‌ شد.

روش کار: این مطالعه به‌صورت مقطعی در یک شرکت تولید تجهیزات آبیاری تحت‌فشار انجام شد. در این مطالعه از روشی جدید و مبتنی بر مشاهده برای ارزیابی ارگونومیک فعالیت اپراتورها استفاده شد. به‌منظور تعیین وظایف و زیر وظایف از تجهیزات ضبط ویدیویی و مشاهده مستقیم استفاده شد سپس ارزیابی ارگونومیک موردنظر برای تمام زیر وظایف شناسایی‌شده، انجام شد. درنهایت میزان بحرانی بودن وظیفه مشخص شد.

یافته ها: درمجموع از وظایف شناسایی‌شده 53 پوسچر بحرانی شدید، 61 پوسچر بحرانی متوسط و 82 پوسچر بحرانی کم تعیین شد. امتیاز ارگونومیک کل برای وظایف اپراتورهای خط تولید شیر توپی به ترتیب 0.6 و 0.68 و برای خط تولید شیر قطره‌ای و شیر خودکار به ترتیب 0.52 و 0.67 به دست آمد.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، روش ارزیابی پوسچر مورداستفاده در این مطالعه روشی آسان و دقیق است. مزیت این روش وسعت محدوده‌های ارگونومیک موردبررسی است که شامل 14 محدوده است. یافته‌های مطالعات قبلی همبستگی معنی‌داری رابین نتایج حاصل از این روش و روش OCRA نشان داده‌اند.بیشترین پوسچر بحرانی مربوط به مچ اپراتورها بوده است؛ بنابراین توصیه می‌شود اقدام کنترلی بر تصحیح پوسچر مچ متمرکز شود.

متن کامل [PDF 626 kb]   (4026 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: ارگونومی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.